Om oss

Hjärna och hjärta bakom I mörkret med är Anna Bergholtz och Ulf Nordquist.

Vi har båda förlorat synen i vuxen ålder och vill få människor att förstå att blindheten är ett annat sätt att se och att olikheter är en styrka. Här kan du läsa mer om bakgrunden till podden och vilka vi är som arbetar med I mörkret med.

Varför en podcast i totalt mörker?

Anna kom på idén efter att ha lyssnat på populära intervjupoddar som Värvet och Framgångspodden. Hon började fundera – vad skulle hända om intervjuerna och mötet istället skulle ske i totalt mörker? Helt enkelt i hennes vardag som blind.
Anna tog med sig idén till Ulf, som då haft den mörklagda krogen Svartklubben i några år och redan hade erfarenheten av att ta emot gäster i mörker. Ulf behövde inte lång betänketid. Självklart skulle det poddas och snabbt döptes podden till I mörkret med.

I april 2018 släpptes första avsnittet. Premiärgäst var Dagny Carlsson tätt följt av gäster som Claes Schmidt Sara Lund, Jonas Karlsson, Louise Hoffsten, zinat Pirzadeh mfl.

Efter uppehåll under pandemin hade I mörkret med nypremiär i oktober 2021. Då med nya inslaget där Anna samtalar med vännen fatmir Seremeti om livet bortom syn.

Teamet bakom I mörkret med

Anna Bergholtz- producent och programledare

Anna är entreprenören och journalisten som öppnar ögon och breddar normer. Hon har belönats för sitt arbete med bland annat Magdalena Ribbing-stipendiet 2021. Hon är uppvuxen i Skåne, numera bosatt i Stockholm med sambo och ledarhund.

Anna brinner för mångfald och inkludering. Hon är känd som Sveriges första blinda filmrecensent i bland annat Breaking News med Filip och Fredrik. Hon började sin journalistbana

genom att jobba med prisbelönta CP-Magasinet på SVT. Därefter blev hon programledare i P1 och även radiofrälst. Hon har gjort flera radiodokumentärer, och är en flitigt anlitad föreläsare och moderator. 2012 förverkligade hon också drömmen om att bli barnboksförfattare.

Läs mer om Anna här www.annabergholtz.se

Anna sitter i studion bakom en mikrofon och ler. Hon är klädd i svart skinnjacka

Ulf Nordquist - Ägare av Svartklubben och side kick

Ulf är uppvuxen i Stockholmsförorten Vällingby, numera trogen Södermalmsbo. Han har två vuxna barn, två katter och sambo.

Ulf har en lång och gedigen erfarenhet som låtskrivare och musiker. Välkänt ur hans låtskatt är exempelvis Mello-låten ”Måndag i mitt liv”, dansbandsklassikern

”Du ringde från Flen” med Grönwalls fyra i och hiten ”Dra dit pepparn växer” med Sten & Stanley. 1983 var han med och startade Synliga, det blindaste bandet

i landet, vars låtar handlar om aspekter av livet och vardagen bortom syn. Genom åren har Synliga turnerat inom Sverige och internationellt, bland annat

i Tokyo, S:t Petersburg, Havanna, Los Angeles och London. Utöver det har Ulf varit inblandad i diverse musikprojekt som musikal, barnradio, radioteater

och ett gäng skivor med mera, ja you name it …

2012 startade Ulf sitt drömprojekt Svartklubben, som blivit en succé med gäster som kommer från hela Norden.

Läs mer om Svartklubben här

Ulf sitter bakom en mikrofon i studion och ler. Han har på sig en basker och ljusblå skjorta

Fatmir Seremeti – Samtalspartner till Anna

Fatmir kom från Kosovo till Sverige som 9-åring. Han växte upp på Rosengård i Malmö och drömde om att bli fotbollsproffs. Men drömmen gick i kras när han som tonåring förlorade stora delar av synen. Synförlusten blev ett hårt slag, och han ville inte längre leva, men när han kom i kontaktmed parasporten Goalball och vännerna där förändrades allt.

Idag är Fatmir fd paralympier och har en gedigen idrottskarriär bakom sig. Han arbetar som Key account manager och driver även sitt egna företag. Han föreläser och arbetar som tillgänglighetskonsult. Många känner även igen honom från tiktok där han gör videos. 2020 kom han ut med självbiografin från mörker till framgång.

Följ fatmir på TikTok

Fatmir klädd i kavaj, ler stort under varmt rött ljus på en gata i Stockholm på natten.